Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 09:51 - ПРАВИЛНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ТРЕВНАТА ПЛОЩ
Автор: buldrip Категория: Други   
Прочетен: 5167 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2009 06:38


ПРАВИЛНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ТРЕВНАТА ПЛОЩ

image


КОСЕНЕ

Косете често, поне веднъж седмично, но се опитвайте да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата на един път. За последните няколко коситби в края на годината постепенно вдигайте височината на ножовете. Препоръчва се същото и през сухите периоди през лятото. Зазимете тревата на около 5 см. височина.


image


ПОЛИВАНЕ

Поливната система е жизненоважно за добрия вид на тревната площ. Водата е необходима както за новите така и за вече изградените тревни терени. Най-добре е поливането да се извършва дъждообразно сутрин или вечер, а при новозасяти треви е необходимо почвата да се поддържа непрекъснато влажна, докато се заздрави тревния чим. Поливайте обилно, а не леко и повърхностно, особено през сухите периоди.
Не забравяйте, 80% от тревата е вода - осигурете и я!


image


ПОДХРАНВАНЕ

Като правило трябва да запомните, че колкото по-често се коси и се използва една тревна площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревната площ трябва да се натори с комплексен NPK тор поне веднъж през ранна пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента. Торта, с която наторявате през ранна пролет и в средата на лятото, трябва да има високо съдържание на азот, който подобрява растежа и цвета. Торта, с която ще торите през есента, трябва да има високо съдържание на калий (K), който спомага за подсилване на тревата срещу студ и болести. В периода на усилена вегетация /май, юни, юли, август/, когато поливките и коситбите са по-чести, е добре да внасяте амониева селитра с норма 3кг./100кв.м. веднъж месечно.


image
ПЛЕВЕЛИ

Едногодишни плевели – те обик- новено се появяват в новозасяти тревни площи и изчезват след първото косене.

Многогодишни плевели - появяват се във всички тревни площи, не изчезват след първото косене и трябва да се третират със селективни хербициди. Те запазват тревната площ, но унищожават широколистните плевели. Вече изградените тревни площи могат да се третират с хербицид по всяко време от май до септември, но не и през сухите периоди, когато хербицидът няма да е ефективен и може да се изгори тревата. За да имате чиста трева е необходимо да извършвате третирането поне веднъж годишно.

Упорити плевели - селективните хербициди не могат да ги унищожат. Единственият ефективен начин за премахването им е да се изрежат корените с много остър нож.

Мъх. Това обикновено е най-големият проблем и може да бъде причинен от редица фактори: бедна почва, вкислена почва, рядко косене, лош дренаж, сянка, листопад малък почвен хоризонт. За да се избавите от мъха, първо трябва да установите кой от горепосочените фактори причинява проблема и, ако е възможно, да го премахнете. У нас борбата с мъховете се извършва чрез третиране с железен сулфат или други подобни препарати.


image


ГРАПЕНЕ (ВЕРТИКУЛИРАНЕ)

Представлява изваждане на мър- твата и суха трева от основата на тревата. С течение на времето, в следствие на честото косене и ес- тествения отпад върху почвата, се образува тънък филм от изсъхнала трева. Това спира достъпа до почвата на вода и хранителни вещества, затруднява въздухообмена и възпрепятства развитието на тревата. Ето защо е необходимо той да бъде премахнат. За по-големи терени тази операция се извършва машинно, но за малки градински терени е достатъчно, доброто "разресване" на тревата в две перпендикулярни посоки, с аераторно гребло 2 пъти годишно - пролет и есен.

Ползи:
- подобряване растежа на тревата и стимулиране на нейната възобновителна способност;
- освобождаване достъпа до корените на вода, въздух и торове;
- унищожаване на част от плевелите и частично спиране развитието на мъховете.


image


АЕРИРАНЕ

Представлява дълбоко пробождане на почвата с цел да се подобри дренажа и естествения въздухообмен на почвата. Препоръчително е да се извършва веднъж годишно при силно уплътнени или често натоварвани терени. При песъчливи почви може да се прави веднъж на 2-3 сезона. Аерирането се извършва обикновенно преди есенното, или пролетното наторяване, а ако почвата е глинеста е желателно след аерирането да опесъчите терена. Aерирането се извършва със специални машини, но за малки площи може да се изплолзва обикновена вила, с която се набожда равномерно целия терен.

Ползи:
- подобрява се достъпът на въздух до корените и се стимулира растежа;
- подобрява се дренажа на почвата;
- стимулира се естествената възобновителна способност на тревата.


image
ВАЛИРАНЕ

Това е една операция, която е абсолютно необходима за поддържането на тревната площ без неравности. С валирането корените се разпределят равномерно в повърхностния почвен пласт и тревата не се надига на туфи. Необходимо е тази операция да се извършва поне веднъж месечно върху влажна почва, но суха трева. Желателно е валякът да е с тегло над 100 кг. Валирайте след косене. При тежки и глинести почви честото валиране не е препоръчително. Ако то се налага, е желателно преди това да аерирате терена.




Гласувай:
1



1. p4eli4katavesi - Браво!
23.02.2009 10:08
Като гледам ти си млад човек,защо те вълнуват такива теми?А аз си мислех че само аз се итересувам ое подобни неща.Неискам да те обидя с нещо, но това което си написал ми допадна.
цитирай
2. holivud - Супре статия. . БРАВО, тази година ...
23.02.2009 16:14
Супре статия..БРАВО , тази година ще си оправяме гладината много неща сме намислили и определено това ще ни свърши ГОЛЯМА работа...продължавай да качваш подобни неща свързани с градините..Чао!
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031