Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 08:57 - СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ТРЕВНА ПЛОЩ
Автор: buldrip Категория: Други   
Прочетен: 2828 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 06:38


СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ТРЕВНА ПЛОЩ

image


ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА ЗА ЗАТРЕВЯВАНЕ

Ако мястото предназначено за засяване е силно заплевено, най-добре третирайте с тотален хербицид. Из- чакайте две седмици. Добре прекопайте терена или го обработете с мотофреза. За тежки глинести почви е препо- ръчително да се добави повече пясък.

Ако повърхностният почвен слой е твърде замърсен, най-добре е изцяло да го подмените и да внесете нов плодороден слой. Внимателно и фино заравнете горният почвен пласт с гребло на нивото на което желаете.

След като сте направили всичко това е добре да използвате комплексен /NPK/ тор с предпосевна норма. С гребло вкарайте торта в дълбочина.

Запомнете, че добрият дренаж и прецизната обработка са едно от най-важните условия за създаване на добра тревна площ, а добавените хранителни вещества ще спомогнат за по-бързото вкореняване на тревата.

 
image


ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩА ТРЕВНА СМЕСКА

Определящ фактор при избора ви трябва първо трябва да бъде начина, по който ще използвате тревната площ /за декорация, за игри и отдих, интензивно натоварена…/ и второ - начина, по който ще поливате тревата. Ако площта ви е голяма и нямате изградена поливна система, най-добре ще е да се ориентирате към сухоустойчивите треви.

http://www.totex.net/

 

 
image


ВРЕМЕ ЗА ПОСЕВ

Принципно може да сеете по всяко време от ранна пролет до късна есен, при условие, че през сухите периоди сте осигурили необходимата влажност за семената, за да се развие тревата добре. Дори да решите да използвате сухоустойчива тревна смеска, трябва да знаете, че докато семената поникнат и се развият, задължително се нуждаят от адекватно поливане.

 
image


ЗАСЯВАНЕ. КАК ДА СЕЕМ?

Препоръчителната норма за за- сяване е от 3 до 4 кг за 100 кв. м. Независимо дали засявате ръчно или машинно е добре да кръстосате посева, защото така ще покриете плътно и сигурно цялата площ. Лесен начин да го направите е да разделите терена на равни части и след това да разделите тревната смеска на толкова равни части, колкото терена. Първо засейте половината от количеството за един участък отляво-надясно, а останалото разхвърляйте в обратна посока. Така ще разпределите семената равномерно по целия терен.

 
image


ДЪЛБОЧИНА НА ЗАСЯВАНЕ

Най-добрата дълбочина на засяване е 1см. Така ще сте сигурни, че семената ще поникнат и ще се развият. Ако засеете по-дълбоко рискувате по-дребните да загинат и да не покълнат. Така няма да постигнете желания ефект.

 
image


ЗАРИВАНЕ НА СЕМЕНАТА

За да избегнете изнасянето на семената от мравки и да ги предпазите от птиците, зарийте семето с гра- динска метла или гребло. Внимавайте да не закопаете семената прекалено дълбоко. Ако имате възможност пок- рийте терена с тънък пласт торф или друг мулчиращ материал. Валирайте с тежък валяк на кръст, за да може семето да влезе в контакт с почвата. При тежки глинести почви валиране не се препоръчва, а само претъпкване.

 
image

ПОЛИВАНЕТО

Докато семената покълнат поддър- жайте почвата непрекъснато влажна, най-вече през летния сезон. Впо- следствие може да разредите по- ливките, но все пак не забравяйте, че 80% от тревата е вода – осигурете и я!!!

 
image

КОСЕНЕ

Първа коситба трябва да направите, когато тревата достигне 6-8 см. По-късно, през периода на усилена вегетация косете често, поне веднъж седмично и се опитайте да спазвате правилото: при една коситба никога да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031