Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 06:29 - Капково напояване и Типовете почва
Автор: buldrip Категория: Други   
Прочетен: 2419 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 06:33


Типове почва


      Когато водата попада бавно в кореновата зона на растенията от една точка, върху нея въздействат силите на гравитация и капилярният ефект. Те от своя страна са производни на " мокрещите " характеристики на почвата и нейният състав. За да се определи бързо какъв тип е почвата в дадена област, се взема една шепа от нея и се стиска. Песъчливата почва се разпада, смесеният тип до голяма степен запазва определена форма, а глинестата си запазва формата.

      За почвата

      Почвата може да се определи като склад за вода и хранително вещества за растенията. Съществуват различни типове почва, които се характеризират с различни свойства да произвеждат хранителни вещества и да задържат вода. Това определя до голяма степен вида на растенията които могат да съществуват най - благоприятно в определена почва.
    Песъчливи почви. За тях е характерно, че капилярният ефект почти не се проявява. Единствено водата е подложена на гравитационно въздействие. Това означава, че водата много бързо попива в дълбочина. Като се вземат под внимание тези характеристики, може да се направи извода, че за такива почви се използват капкоотделители с много малък дебит и на растояние 30 - 40 см. Един от друг
    Смесен тип почви. Тези почви се характеризират с наличието и на песъчливи елементи и на глина. При тях се наблюдава гравитационно въздействие и капилярен ефект. Това означава, че водата се предвижва равномерно във всички посоки. Ето защо за такива почви се използват капкоотделители с различен дебит ( според нуждите ), които са на растояние 40 - 50 см. Един от друг.
    Глинести почви. Свойствата на глината определят бавното и трудно попиване на водата в дълбочина. Това означава, че водата се разполага по - скоро странично от колкото в дълбочина. При такива почви се използват капкоотделители с малък дебит на растояние 50 - 100 см един от друг.

image

      Връзка между почвата и водата

      Системата за капково напояване е транспортна система, която доставя вода в определени точки в корена или кореновата зона. Заключителен елемент на тази транспортна система е земята. Физичните и химичните свойства на почвата до голяма степен оказват влияние върху движението на водата и хранителните вещества. Основните характеристики на почвата са:
    Капилярен ефект. Водата запълва порите в малките частици под въздействието на повърхноснтото налягане. Този ефект определя хоризонталното движение на водата, и ето защо този ефект се определя като първичен источник на вода за растенията.
    Гравитация. Това е въздействие, което определя вертикалното движение на водата в дълбочина.
    Капацитет на почвата. Това е свойството на почвата да се отводнява под въздействието на гравитацията, и мястото освободено от водата да се заема от кислород. Ако в рамките на 24 часа след дъжд или поливане водата не се задържи в почвата това означава, че тя има добър капацитет. За повечето растения показатели доближаващи се до добър капацитет на почвата са най - благоприятни за тяхното развитие, защото в този случай има баланс между влагата и кислорода в почвата. Растенията от своя страна също спомагат за отводняване на почвата, чрез изпаряване на вода от листата им. Те също спомагат за балансиране на влажността.
    Точка на тенденционно овяхване. Ниво на влажност на почвата, при което растенията увяхват и се намират в въстояние при което не могат да растат и да се развиват правилно.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930