Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2010 03:34 - Автоматизирани поливни системи – 2 епизод
Автор: buldrip Категория: Други   
Прочетен: 2513 Коментари: 0 Гласове:
0



Епизод II. Компоненти на автоматизираните системи за напояване на градски паркове и цветни алеи.

Както вече споменахме в предишния епизод 1 , управлението на една модерна система за поливане на зелени площи би могло да бъде напълно автоматизирано. За целта се използват различни технически средства за управление, като диапазонът от възможности варира от контролерно базирана система до обикновен таймер. Колкото по-сложна и съответно скъпа е системата за автоматично управление, толкова по-големи възможности предлага.

Например автоматизирана поливна система с автоматично управление се включва и изключва в определени, предварително зададени моменти, и дори може да подава различни количества вода, спрямо нуждите на всяка отделна зона в двора, градината или парка.
Освен от подходящо средство за контрол, съвременната автоматизирана система за поливане се нуждае и от правилно оразмерени изпълнителни механизми – най-често електромагнитни клапани, които определят работата на разпръсквачите. Важен елемент от системите за автоматично управление са и различни видове сензори и датчици за дъжд, интензитет на слънцето, вятър и влага, подпомагащи ефективното й функциониране.

Съвременни средства за управление

Автоматизираните поливни системи обикновено са разделени на сектори или кръгове. С контролера(програматор) може да се задава различна водна норма в зависимост от сезона и да се управляват отделните сектори на системата независимо един от друг.

image

Програматор Rain Bird ESP-4M 4 станции(възм. до 13 станции)

Ефективността на поливната система се подобрява, ако към структурата на системата е включен датчик за влага на почвата(цената на датчика или сензора за дъжд е пъти по ниска от този за влага). По този начин се избягва включването на разпръсквачите, когато вали.

image

Програматор Rain Bird ESP-4M 4 станции(възм. до 13 станции)

Новото поколение контролери за поливни системи са лесно програмируеми. На практика, някои от тях могат да се управляват дистанционно от компютър през Интернет.
Алтернативно решение за автоматизацията на поливната система е използването на таймер. Съвременните вградени таймери са максимално опростени за работа. За настройката им е достатъчно само да се зададе времето за начало и край на поливането.

Електромагнитните клапани
са базов елемент от всяка автоматична поливна система. В зависимост от подадения от контролера управляващ сигнал, електромагнитните клапани регулират работата на разпръсквачите. Обикновено се захранват с напрежение от 24 волта или 9 волта. Основната им функция е да контролират дебита на подаваната вода към разпръсквачите в зависимост от зададения режим, поради което се монтират във всяка поливна зона.

image

Електромагнитни клапани в шахта за клапани

Като правило се поставят на групи от по 3 до 5 броя в обща кутия. За целта се използват специални защитени кутии. Препоръчително е да се вземе предвид фактът, че дългият експлоатационен живот на клапана, освен от здравината на конструкцията, зависи и от осигуряването на подходящо филтриране на водата.
Принципът на работа на електромагнитните клапани не е сложен.

image

Електромагнитни клапани в шахта за клапани

При подаване на управляващ сигнал по кабел към клапана, електрическата задвижка премества регулиращия му орган в съответствие с необходимия дебит на водата.
На пазара се предлагат голямо разнообразие от клапани. Някои модели поддържат единствено функцията – отворено/затворено. Други регулират водния поток, т.е. подават точно определен дебит вода към разпръсквачите в зависимост от конкретното задание. В някои случаи за изработване на корпуса се използва месинг с цел подобряване на работните характеристики на клапана. Предлагат се и модели, които поддържат функцията компенсация по налягане.

Работното налягане на клапаните до 10 атмосфери
Принципно електромагнитните клапани се оразмеряват за работно налягане до 10 атмосфери. В приложения, в които клапанът е с месингов корпус, се допуска работното налягане да достигне до 24 атмосфери. Често в поливните системи се използват разпръсквачи с вграден електромагнитен клапан. По този начин се осигурява автономна работа на разпръсквача. Задвижването на клапана, освен електрическо, би могло да бъде и хидравлично. Подобни разпръсквачи се използват, когато съществува необходимост от осигуряване на голям воден дебит, а не е възможно да се обединят няколко поливни глави в обща зона. Поради мащабите и специфичните им особености, в системите за автоматично поливане на големи тревни площи се използват предимно по-скъпо струващи, но по-качествени модели електромагнитни клапани, които са с по-големи пропускни диаметри – до 2″. Присъединяването на клапаните към системата обикновено се осъществява с фитинги чрез вътрешна или външна резба. Предлагат се и модели, при които конструктивно са предвидени няколко възможни присъединителни накрайника.

Използват се сензори за влага и дъжд
С цел да се избегне включването на разпръсквачи, когато почвата е достатъчно влажна или по време на дъжд, в системата за автоматично поливане могат да се интегрират и датчици за влага и дъжд.

image

Сензор(датчик) за дъжд Rain Bird RSD Series

Датчиците или сензорите за влага се приемат като идеално допълнение към дъждовалната поливна система с вграден таймер, тъй като настройват водната норма в зависимост от дневните нужди на градината и на тревната площ. Могат да се използват и сензори за дъжд, които отчитат реално падналия обем вода, което позволява да се определи много точно времето за следващото поливане. Някои производители предлагат и датчици за слънчева светлина, които изчисляват загубата на вода от изпарение и автоматично пренастройват поливната норма.

Публикувано в Инфо-поливните системи 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031