Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 12:28 - Капково напояване
Автор: buldrip Категория: Други   
Прочетен: 18102 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.08.2009 17:17


Капковото напояване и Поливни системи Капковото напояване е най-ефикасният метод за поливане. Докато поливната система с разпръсквачи е ефикасна около 75-85%, при капковото напояване този процент е 90% или повече. Това означава много по-малко прахосване на вода! Поради тази причина капковото напояване е предпочитан метод на поливане в сухи региони. Капковото напояване има и други предимства, които го правят полезно почти навсякъде. Лесно се монтира и проектира, може да е евтино и да намали проблемите със заболявания по растенията свързани с преовлажняване. Ако все пак искате да си отглеждате дъждовна гора капковото напояване не е точният избор! image
Капковото напояване работи чрез бавно доставяне на вода, директно до почвата. Високата ефективност на капковото напояване е резултат от два основни фактора. Първият е че водата се просмуква в почвата преди да се изпари или изтече. Вторият е че поливането се прилага само там където е необходимо, (в корените на растенията) вместо да се разпръсква навсякъде. Въпреки че системите за капково напояване изглеждат прости, съществуват важни правила, които трябва да се спазват, за да се проектира и изгради функционална поливна система.
Капково напояване imageКапковото напояване

Капковото напояване представлява система от тръби за бавно и продължително напояване. Най - важната особенност е, че в тръбите са инсталирани специални капкоотделители, с помощта на които се редуцира налягането и така се дава възможност за по-равномерно разпределение на водата по линията. Основната цел при инсталиране на една напоителна система е да компенсира изпарената от почвата и отделената чрез листата вода, както и водата загубена при оттичане.
При капковото напояване не се пести вода, а се икономисва вода - водата се подава на порции точно до корена на растението. Това се обяснява с необходимостта на едно растение да получи определено количество вода на ден, но при бавен процес на напояване за да не се сгъстява почвата - това се постига само с капково напояване.


Предимствата на системата за капково напояване:
- Задоволява нуждите от вода на растенията
- Равномерно напояване по дължината на капко-отделителната тръба.
- Подържа постоянно ниво на влажност на почвата
- Възможност за бърз и лесен монтаж (демонтаж)

imageКомпоненти на системата за капково напоявяне
- Водоизточник (река, изкуствен водоизточник, езеро, сондаж и др.)

- Помпа (електрически, бензинови, дизелови и др.)

- Филтърен възел (мрежести, дискови, груби, хидроциклонни и мрежести и хидроциклони) Правилната филтрация е едно от най-важните решения в системата за капково напояване, то е също "сърцето” на системата, тъй като снабдява капкообразувателите с чиста вода. Мрежестите филтри са с опростена конструкция, имат пластмасова или метална цедка, която задържа всички твърди частици, надвишаващи мрежата на филтъра. Грубите са предназначени за филтриранена водата през чакълеста или песълива почва. Хидроциклоните филтри са много подходящи за вода от сондажии кладенци с много пясък. Функционирането им е на база центробежни сили и гравитация, които се образуват в коносоидно тяло.Пясъчните филтри се монтират на места кадето водоизточника е река, езеро или язовир.

- Торосмесителен възел - При капковото напояване корените на растенията използват един и същ обем почва и торенето с поливната вода има първостепенно зночение. Поради ограничения обем, в който се внасят торовете, се смята, че торовата норма може да се намали с около 35% в сравнение с необходимата при традиционните начини за наторяване. Торенето се извъшва с течни и водоразтворими торове.

- Водопреносна система – тръби, фитинги и капкови маркучи Изградена е от поелитиленови тръби с различен диаметър, които осигуряват пренос на вода от водоизточника до капковите маркучи. Могат да бъдат на повърхността, а също така и закопани в почвата. Фитингите осигуряват свръзка на отделните компоненти вв едно общо цяло (адаптори, муфи, нипели, кранове, тапи и др.).

- Капковите маркучи са два вида в зависимост от направлението в което се използват :

1.Едносезонни маркучи - използват се за изграждане на капкови линеи при зеленчукопроизводство и цветарство. Отличават се с ниска себестойност и с къс експлоатационен срок. Могат да бъдат с заложен срок на разпад (целта на тези маркучи е ниска себестойност и лесно почистване на площта след приключване на вегета-ционния период на културата .

2. Многосезонни маркучи – използват се при трайни насаждения (ябълки, череши, ягоди, малини, овощтни насаждения, лозя и др.) Притежават изключително дълъг експлоатационен период (10-15г.) ,но по-висока себестойностГласувай:
0
01. анонимен - водата е в основата на живота
09.03.2009 12:35
да живеят капките!
и най вече водата :)))
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930