Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 10:00 - ПРЕДИМСТВА НА АВТОМАТИЧНИТЕ ПОЛИВНИ СИСТЕМИ
Автор: buldrip Категория: Други   
Прочетен: 3234 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2010 14:06


ПРЕДИМСТВА НА АВТОМАТИЧНИТЕ ПОЛИВНИ СИСТЕМИ



image

image

Ако завистливият поглед на съседа към добре поддържания ви двор вече ви се струва нищожно обезпечение на часовете, прекарани с пръсти сключени около студения маркуч и поглед, втренчен в лехите, може би е назрял моментът да помислите за автоматизация на поливния процес. Инсталирането на автоматична поливна система ще се отрази еднакво добре както на вас, така и на растенията, и не на последно място, ако е оптимално проектирана – и на семейния бюджет.

Популярността на автоматичните поливни системи постоянно нараства поради факта, че хората разполагат с все по-малко време за ръчно поливане. Като вземем предвид и прогресиращата цена на водата и ограниченията за ползването й в някои райони, предимствата стават съвсем отчетливи. Изборът на максимално ефективна поливна система зависи от спецификите на напоявана площ, вида на насажденията и водоизточника, с който разполагате. Автоматизирани могат да бъдат и двата основни вида поливни системи - дъждовалните и тези за капково напояване. Най-общо казано, дъждовалните системи са идеалният вариант за поливане на големи тревни площи, докато капковите се справят чудесно с цветни и зеленчукови насаждения. Но, разбира се, с това далеч не се изчерпват техните възможности. Основна функция и на двата вида поливни системи в автоматизирания им вариант е да доставят необходимото количество вода, в точното време и на точното място, за да поддържат растенията и зелените площи в отлично здраве, а вас – безгрижни и доволни.

Неоспоримо удобство

Дори и понякога да се наслаждавате на часовете, прекарани в поливане на градината, съгласете се, че мисълта да прехвърлите това задължение завинаги на някой друг, е доста изкусителна. Представете си колко удобно би било да разчитате на стриктен и безропотен заместник в поливането, така както отдавна се осланяте на пералнята или миялната машина, да ви избавят от досадното ръчно миене и пране. Автоматичната поливна система ще ви освободи от задължението постоянно да си напомняте, че трябва да полеете градината, да влачите нагоре-надолу маркучи, макари и мобилни спринклери, докато си мислите колко по-приятни неща може да правите в момента. Да не говорим, че съседите най-вероятно правят същото по това време, което би могло да означава и налягане на водата, сведено до изнервящ минимум. Благодарение на автоматично-управляваната поливна система, бихте могли да използвате, например, високото налягане на водата рано сутрин. Настройвате системата да се включи, например от 3 до 8 часа сутринта, и да напоява градината, докато вие сладко спите. Поливането в този интервал ще елиминира и опасността от бързо изпарение на водата под лъчите на дневното слънце.

Надежден заместник

Спокойно може да се доверите на автоматичната поливна система, не само когато подремвате, но и през времето, в което сте в командировка или на дълга почивка. Контролерът, който е “мозъкът на системата”, ще следи вместо вас работата на поливната система да се подчинява на предварително въведен алгоритъм. Освен да включва и изключва системата в зададени от стопанина моменти, контролерът може да прецизира водната норма в зависимост от сезона или пък от нуждите на растенията в отделните зони на градината. Функционирайки в тясна връзка с различни сензори, системата е наясно кога вали дъжд, какво е нивото на влагата в почвата или колко е силно слънцегреенето. Съвременните автоматични поливни системи се програмират изключително лесно, а някои модели могат да се настройват дори дистанционно през Интернет.

Сигурни и ефективни

Поливането на ръка не само че е трудоемко занимание, но и трудно би могло да се сравни по ефективност с резултатите, постигани от автоматичната поливна система. Освен че съществува вероятност да забравите да полеете градината, при ръчното поливане винаги има и риск да използвате повече вода, отколкото е необходима на растенията. Това ще се отрази зле не само на насажденията, но и ще доведе до образуването на нежелани грозни и кални участъци в градината.

Съвременните автоматични системи внимателно дозират водата и дори предлагат възможност да зададете определена водна норма за всеки сезон или за различните участъци от градината. Така ще елиминирате преполиването и загубите на вода и всеки сантиметър от зелената площ ще бъде полят равномерно, което неминуемо ще доведе и до

по-ниски сметки за вода

Професионално проектираната и инсталирана автоматична поливна система доставя точното количество вода на всяка част от градината, без излишно прахосничество на ценния природен ресурс. Прецизната й работа е технологично обезпечена от няколко вида датчици, свързани с контролера за управление, които следят влажността на почвата, слънчевото излъчване и валежите.

Чрез датчиците за влага се следи водното съдържанието в почвата. Именно благодарение на тях, когато влажността на почвата се повиши над определена стойност, например при дъжд, контролерът подава сигнал към клапан, който спира водата. По този начин се предотвратява излишното разхищение на вода. Изборът на оптимално местоположение на датчиците за влага е от определящо значение за работата на цялата автоматизирана система. Често се монтира на открито, където е безжалостно изложен на водните капки. Само внимавайте да не го разположите в обхвата на разпръсквачите, защото едва ли ще направи разлика между водата за поливане и дъжда.

НАТИСНЕТЕ ТУК ЗА ПЪЛНА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ

И така, ако трябва да обобщим достойнствата на автоматичната поливна система с няколко думи: с нея ще спестявате време, вода и пари и ще се радвате на зелени и здрави растения, без да си помръдвате пръста. А и ще имате още един повод за гордост, освен брилянтно поддържаната си градина…










Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930